Fakta om modermælk og mikrobølger
Slider

Bliv klogere på sikker opvarmning af modermælk

Danske mødre opvarmer sutteflasken i mikroovnen

Næsten 80% af danske mødre bruger mikrobølgeovnen til opvarmning af sutteflasker.

Da det er den hurtigste metode.

Hvis et barn ammes får det mælk med en temperatur lidt under 37 grader. For de fleste børn vil lidt under kropstemperatur altså føles som rigtig. Det er derfor ved kropstemperatur at milkymeter blinker grønt.

 

 

Gode råd tips og tricks

Kan milkymeter bruges til andet end modermælk? Vi har fået mange gode spørgsmål til brug af milkymeter. Find svar og tips og tricks til brug her: https://www.milkymeter.com/tips-og-tricks-til-brug-af-milkymeter/

Sikker og skånsom opvarmning af modermælk

Næringsindhold i Mælk ødelægges hvis det opvarmes til over 45 grader—og jo længere tid mælken opvarmes eller holdes varm, jo større skade sker der på næringsindhold. Derfor er hurtig opvarmning i mikrobølgeovn det bedste for næringsindholdet hvis du sikrer, at du undgår overophedning. Det kan du sikre ved brug af milkymeter.

Ved opvarmning i vandbad eller flaskevarmer sker der overophedning af en større mængde mælk i længere tid, end ved kontrolleret opvarmning i mikroovn. Det samme gælder hvis man holder mælken varm i en termoflaske i lang tid.

 

 

Anbefaling om opvarmning af modermælkserstatning

Den danske sundhedsstyrelse fastslår, at mikrobølger ikke i sig selv bevirker nogen forringelse af modermælkserstatningens næringsindhold eller utilsigtet omdannelse af stoffer, der kan skade barnet.

Flasken skal være beregnet til mikroovn og skal efter opvarmning vendes nogle gange, så varmen fordeles, og temperaturen skal kontrolleres.

læs mere her: https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/ernaering/

 

 

Fakta om mikrobølger

Der er mange påstande på internettet, også om mikrobølger, og det kan være svært at vide, hvad der er rigtigt og forkert.

Fakta er, at mikrobølger ikke er farlige for den mad du varmer op, ligesom mikrobølger ikke kan komme ud af en hel mikrobølgeovn, og derfor heller ikke er farlige for brugeren. Mikrobølger sætter molekyler i bevægelse, så der sker en opvarmning. Men de er bølger lidt ligesom radiobølger og kan hverken ændre molekylær struktur i maden eller gøre noget radioaktivt eller skadeligt.

Vi har samlet nogle videnskabelige artikler om opvarmning af modermælk og om mikrobølger, hvis du er interesseret i at læse mere:

"Nutritional effects of microwave cooking"Anne Lassen og Lars Ovesen (Institute of Food Chemistry and Nutrition, National Food Agency, Copenhagen, Denmark)

"Human milk warming temperatures using a simulation of currently available storage and warming methods"Sharron Bransburg-Zabary, Alexander Virozub, Francis B. Mimouni

WHO anbefaler udelukkende amning de første 6 måneder

Vi støtter WHO's anbefaling, da brystmælk indeholder alt det, et spædbarn har behov for. Når du ammer behøver du derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt dit barn får den rigtige ernæring. Det anbefales også at fortsætte med amningen, når barnet bliver introduceret for en varieret kost omkring 6-måneders alderen hvis muligt. For råd og vejledning bør du kontakte din sundhedsplejerske.

Du behøver ikke introducere mælkeerstatning hvis baby skal passes, da det er muligt at malke ud og opbevare modermælken, så det er din mælk baby får i sutteflasken.

Forskning viser, at amning giver mange fordele, bla. hjælper modermælk med at beskytte barnet mod infektioner. Der er også andre fordele ved amning end de rent ernæringsmæssige, og derfor bør du altid tale med din sundhedsplejerske, inden du eventuelt beslutter dig for ikke at amme.