Der er typisk masser af spørgsmål, når du begynder at give din baby sutteflaske. Her giver vi dig svar på de mest almindelige.

Kan jeg lave sutteflaske med modermælkserstatning i forvejen? 

Det bedste er at lave en frisk sutteflaske hver gang din baby er sulten. Dette anbefales for at minimere risikoen for bakterier. For mange er det dog både besværligt og tidskrævende at lave modermælkserstatning hver gang baby skal have sutteflaske. Flasker med modermælkserstatning må godt laves i forvejen hvis sutteflaskerne straks køles når de er lavet, og placeres bagest i køleskabet (max 5ºC) hvor det er koldest. Flasker i køleskabet kan holde sig i højst 24 timer.

Hvordan opvarmer jeg sutteflasker?

  • Hold flasken kold indtil den skal bruges
  • Hvis du opvarmer i mikroovn, så brug f.eks. milkymeter, så du er sikker på, du ikke laver flasken for varm. Ryst/vend flasken så du sikrer, at opvarmningen er jævn, og test mælketemperaturen.
  • Hvis du opvarmer i vandbad må du ikke opvarme flasken i mere end 15 munutter. Flasker der opvarmes i vandbad, skal jævnligt rystes for at sikre, at opvarmningen er jævn, og vandet må ikke være for varmt.
  • Test mælkens temperatur med en dråbe mælk på din hånd – det skal føles lunken, ikke varm.
  • Smid gen-opvarmet mælk ud hvis det ikke er spist indenfor 2 timer.

Kan jeg tage sutteflasker med blandet modermælkserstatning med på tur?

Ja, men vær sikker på at flaskerne er helt kolde inden den transporteres, og transporter den kold. Kulde stopper eller forsinker bakterievækst, derfor er det vigtigt at holde flasken kold indtil den skal bruges.

  • Forbered sutteflasken som normalt, nedkøl den hurtigt og placer den i køleskab
  • Lige før du tager afsted tager du sutteflaskerne fra køleskabet og lægger det i en køletaske med fryseelementer.
  • Opvarm flaskerne når du har brug for dem. Du kan næsten alle steder låne en mikroovn.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har adgang til kogende vand?

Det sikreste er at bruge vand, der har kogt og er kølet ned til den temperatur, der er angivet på mælkepulverets emballage.

Hvis du ikke har adgang til kogende vand f.eks. når du er på tur, så kan du koge vandet, og opbevare i sterile sutteflasker til det skal bruges. Varm mælken i mikroovnen til den angivne temperatur for modermælkserstatningen, opløs pulveret og server straks.

Flasker, der er lavet med vand koldere end 70ºC bør ikke opbevares og bruges senere, men gives med det samme.

Hvis du har flaskebarn, så læs også tip til at give baby sutteflaske

Hvis du udpumper modermælk og giver det på flasken, er du måske også interesseret i at læse om hvordan du bevarer mælkens næringsindhold