Den første jul med jeres baby er helt speciel. Det er muligheden for at lave jeres egne juletraditioner, forventningens glæde ved at have den lille ny med til højtiden, og en stor glæde for hele familien med et nyt midtpunkt juleaften.

Samtidig er det – som det meste af forældreskabet – en følelsesmæssig rutschetur, da der også er rigtig mange ting at tage stilling til. Skal I fejre jul hjemme eller hos forældre/svigerforældre? And eller gås? Kan man tillade sig at ændre på traditioner? Hvordan skal det gå at køre langt med en baby på bagsædet – eller i toget?

Det handler i høj grad om forventningsafstemning. Det kan være en god ide at tale sammen om det lidt efter lidt i løbet af december, som det falder naturligt, og så du ikke står med drømmen om den helt perfekte jul, der måske er helt anderledes end din partners, eller hvor ambitionen er urealistisk høj i forhold til hvor hårdt livet nogen gange er som baby-ejer. Sørg for at have afstemt forventningerne, så den glædelige juleforventning ikke ender i skuffelse.

Og husk, at små børn sjældent rigtig forstår hvad der sker juleaften.

Uanset om I fejrer jul ude eller hjemme, anbefaler sundhedsplejersker, at I nogenlunde overholder den lilles normale rytme. Ellers risikerer I at ende med et overtræt barn, der ikke kan mere, og hvor gråd hurtigt kan spolere den hyggelige jul for resten af familien. Det betyder at fleksibilitet er vigtigt. F.eks. vil dele af selskabet kunne tage i kirke mens andre bliver hjemme hos de små, der sover middagslur eller ser tegnefilm. Ligesom det kan være en fordel at spise tidligt og skubbe ris á la mand’en til efter juletræ, gaver og puttetid.

Hvis din baby bruger sutteflaske så husk, at det er o.k. at lave flaskerne på forhånd og opbevare dem koldt. De kan holde sig op til 24 timer i køleskab. Så kan du lynhurtigt varme sutteflasken når den skal bruges, så der i hvert fald er en ting mindre at stresse over. Hvis du har milkymeter med i pusletasken, kan du roligt bruge farmor/mormor’s mikrobølgeovn til opvarmningen uden risiko for at flasken bliver 1000 grader.

Rigtig glædelig december, og god jul!