Søvn er vigtigt for både børn og voksne. Det styrker immunforsvaret og giver hjernen mulighed for at bearbejde og sortere oplevelser, ligesom det er appetit regulerende, vigtigt for humøret og forebygger en lang række sygdomme. For baby er det under søvnen, at den vokser og udvikler hjernen. Samtidig er søvn og manglen på samme et af de helt store spørgsmål for de fleste forældre.

Du vil ønske, du havde vidst dette om søvn før fødslen ? Studier viser, at forældre i gennemsnit mister 1 måneds søvn i løbet af baby’s første leveår. Så der er ikke noget at sige til, at man er enormt træt som nybagt forældre! Det viser sig dog at spædbørn næsten ikke er vågne de første 48 timer efter fødslen. Dette giver fra naturens hånd moderen en mulighed for at restituere sig efter fødslen, som det er meget vigtigt at udnytte. Anbefalingen er derfor at vente med barselsbesøg og i stedet forsøge at hvile ud de første 48 timer efter fødslen. Det vil du have gavn af i de kommende uger.

Hvordan får du baby til at sove

Selvom en baby sover omkring 17 timer i døgnet er det sjældent, når du ønsker det, da børn fødes uden fornemmelse for dag og nat, og der typisk går adskillige måneder inden det sover mange timer i træk, og især de første 2 måneder kan være virkelig udmattende som nybagte forældre. Det er en god ide allerede indenfor de første uger at starte på at indarbejde en rytme, så barnet får en fornemmelse for nat og dag og forstår hvornår det er sovetid.

En søvnrutine kan bestå i

  • Bad
  • Skiftning
  • Amning / give sutteflaske
  • Hygge
  • Godnat sang eller rim

Ved at bruge den samme rutine på samme tidspunkt hver dag inden sengetid lærer barnet efterhånden at det er tid til at sove.

Det er også vigtigt at lægge baby i seng mens han/hun er søvnig, så sengen bliver forbundet med det at falde i søvn. Husk at når baby vågner om natten, så lad lyset være dæmpet, og tal med lav og rolig stemme, så baby fra starten lærer, at når det nat, så er det sovetid og ikke legetid.

Få mere søvn som forældre

Gør dig selv en tjeneste og lave en rutine for dig selv også. Brug aftenen til at geare ned i stedet for at forsøge at nå det, du ikke har nået i løbet af dagen, og brug tiden når baby sover i løbet af dagen til selv at lægge benene op, tage en lur eller mediter.

Søvnregler for forældre:

  • Gear ned i stedet for at forsøge at nå det du ikke har nået om dagen
  • Undgå skærme den sidste time inden sengetid
  • Drop kaffen efter kl 16.

Har du svært ved at sove, kan du også forsøge med åndedrætsøvelser, en mindfulness app eller dufte – lugtesansen er nemlig den eneste der er forbundet direkte med den del af hjernen, der aktiverer vores mest basale adfærd. Duft som f.eks. lavendel er afslappende.

Se tip om at give sutteflaske