Hvordan får jeg baby til at tage sutteflasken? Hvilken type modermælkserstatning? Kan jeg undgå at baby får ondt i maven? Der er mange spørgsmål, og meget dårlig samvittighed, der melder sig når man helt eller delvist dropper amningen og vælger at give sin baby flaske.
Selvom modermælk er bedst, er det vigtigt at huske, at en god mor ikke sidder i brysterne, og hvis amning ikke er en mulighed, er det vigtigt ikke at have dårlig samvittighed eller at føle sig som en dårlig mor af den grund. Der findes rigtig mange gode typer erstatning. Om du er en god mor handler om måden du og dit barn er sammen på, ikke om amning, og måltidet med sutteflasken er stadig en god lejlighed til at give dit barn tryghed og kærlighed.

Vi har samlet de bedste tip til at give baby mælk med sutteflaske.

Ting du ville ønske du havde vidst inden du begyndte at give sutteflaske:

Udnyt den tid hvor du giver din baby flaske til at kærtegne, hold det tæt så det kan mærke og lugte dig, prioriter måltidet som en hyggestund.

Det kan for eksempel være lettere at få baby til at tage sutteflasken hvis den har den rigtige temperatur, da kropsvarme giver tryghed. Det er vigtigt at sikre, at blandingsforholdet for vand og erstatningspulver er helt rigtig, og at pulveret er helt opløst, da det ellers kan give baby problemer med ondt i maven og dårlig fordøjelse.

Når man starter med at give sutteflaske er det en god ide med et meget lille hul i sutten, så barnet ikke får mælken galt i halsen. Mælken i en sutteflaske kommer meget hurtigere end mælk fra brystet. Det kan være en god ide at holde baby lidt oprejst under madningen, så den selv kan vende hovedet væk, når den er mæt. Du kan afprøve forskellige stillinger, til man finder den, der virker bedst.

Gode råd til at give sutteflaske:

 • Giv flasken når baby virker sulten og parat
 • Sørg for at sidde godt, have puder til dine arme og ved ryggen, så både du og baby sidder godt
 • Lad en gang imellem dit barn sidde lidt op og få flaske
 • Lad flasken berøre barnets læber, så det kan mærke flasken og selv får lyst til at åbne munden
 • Sørg for at flaskesutten er fyldt med mælk. Hvis der er luft i sutten risikerer du luft og dermed ondt i maven
 • Læg mærke til hvordan baby sutter, den skal have rigtig fat med læberne og kæben skal bevæge sig rytmisk op og ned.
 • Det er helt ok og naturligt at baby holder lidt pauser undervejs i måltidet. Følg dit barns rytme.
 • Sørg for at baby skiftevis får flaske fra højre og venstre side.

kilde: Helens bog om amning og flaske

Gode råd til hvordan du laver en flaske med modermælkserstatning:

 • Vask hænder grundigt, og gør køkkenbordet rent før du starter tilberedningen. Flasker og sutter skal være rene og steriliserede.
 • Brug frisk vand fra den kolde hane – lad vandet løbe lidt før du tapper.
 • Kog vandet
 • Afkøl vandet inden du blander det med mælkepulver.
 • Bland pulver og vand efter det blandingsforhold, der er angivet på emballagen og omryst. Det rigtige blandingsforhold er meget vigtigt, for at sikre at baby får den rigtige næring. Sørg for at også den ske du måler med er helt ren.
 • Du kan fint lave flasker til hele dagen/natten på én gang. Afkøl da straks og sæt erstatningen i køleskab ved 5 grader eller derunder. Den kan holde sig max et døgn. Man kan også koge vandet, opbevare det på sterile flasker i køleskabet, opvarme flasken i mikro’en når det skal bruges og først der tilsætte modermælkserstatningen.

Læs også tip til hvordan du opbevarer sutteflasker med modermælkserstatning og om hvordan du kan varme flaskerne hurtigt i mikroovnen uden at de bliver alt for varme.