De fleste ved, at man skal passe på, ikke at lave sutteflasken for varm, da den varme mælk kan brænde barnets mund. De færreste ved, at overophedning af modermælk skader næringsindholdet i mælken. Men videnskabelige studier viser, at uanset hvilken metode man bruger, når mælken opvarmes, så er en kombination af høj temperatur (de fleste studier siger over 45 grader) og længere tids opvarmning skadeligt for de vigtige næringsstoffer i mælken.

Derfor er det vigtigt at holde øje med temperaturen, at varme op i kort tid, og først at varme op når flasken skal bruges. Det betyder for eksempel, at det er langt bedre at holde sutteflasken kold, hvis du har den med på tur og låne en mikrobølgeovn til opvarmning, når det er spisetid (og selvfølgelig bruge milkymeter), fremfor at holde sutteflasken varm til den skal bruges.

Hvilken metode er så den rigtige til at opvarme sutteflasker? Der er jo som sådan ikke noget rigtigt og forkert. Det vigtige er, at du skal passe på, at temperaturen ikke bliver for høj uanset hvordan du opvarmer.

Vores undersøgelser viser, at der både ved opvarmning i vandbad/flaskevarmer og i mikrobølgeovn vil være områder af mælken, der bliver varmere end kropstemperatur, og hvor næringsindholdet i modermælken derfor kan blive beskadiget. Da næringsindholdet i mælken ødelægges af en kombination af høj temperatur og tid, så er  opvarmning i vandbad / flaskevarmer værre for næringsindhold end opvarmning i mikrobølgeovn, da opvarmning i vandbad tager længere tid, hvorfor der er mere næringsindhold, der vil gå tabt i den del af mælken, der bliver for varm. Men det er under forudsætning af at man ved brug af mikroovn enten bruger milkymeter så temperaturen styres eller er meget forsigtig med mikroovnen, da opvarmningen her sker meget hurtigt, hvorfor risikoen for at beskadige næringsindholdet i mælken ellers vil være stor.

Hvis du har lyst til mere information, så se afsnittet Viden, hvor vi har samlet nogle af de videnskabelige artikler der findes om opvarmning og næringsindhold i modermælk.