Kolik er frustrerende. At have en baby, der græder konstant, gør dig både frustreret, ked af det og bekymret og følelsen af ikke at være i stand til at berolige og trøste baby er skrækkelig. Vi har et samarbejde med en jordemoder og sundhedsplejerske i England, som nedenfor giver sine top tip til forældre med kolikbørn og til at trøste en baby med kolik.

Hvorfor græder min baby

Der er flere grunde til at en baby græder. Oftest er det på grund af sult, brug for en ren ble eller på grund af behovet for kontakt. En baby spiser ofte, typisk hver 3-4 time og skal have skiftet ble i forbindelse med et måltid. Jeg opfordrer altid forældre til at skabe et roligt miljø for baby, fokusere på måltidet og på at være sammen med baby. Hvis baby er mæt, skiftet og nusset, og derefter holder op med at græde, så er der næppe tale om kolik.

Kolik definerer man ved at baby græder utrøsteligt i mere end 3 timer i døgnet, 3 dage om ugen, og hver gang har smerter og knuger sig sammen.

Behandling af kolik

  • Hjælp baby af med luft i maven
  • Trøst med bevægelse / gå en tur
  • Undgå at sluge luft ved måltider
  • Undgå overstimulering
  • Brug babymassage
  • Tal med din sundhedsplejerske eller læge, der kan være flere grunde til at baby græder, som f.eks. mellemørebetændelse, låsning i nakken, brækket kraveben, eller umodent nervesystem.

Hjælp baby af med luft i maven

Ingen ved præcis hvad årsagen er til kolik, man mistænker, at en grund er, at baby sluger luft under spisningen. Dette kan være et problem uanset om du ammer eller giver sutteflaske.  En babys fordøjelse er ikke fuldt udviklet før omkring 3 måneders alderen, derfor er det normalt, at luft i maven giver anledning til utilpashed, smerte og gråd. Det betyder også, at du måske kan berolige din baby ved at forsøge at hjælpe ham/hende af med luft i maven. Der er flere teknikker til dette, f.eks. at placere baby på din skulder og gnide eller klappe babys ryg. Du kan også prøve at lægge baby med ansigtet nedad på dit skød og gnide og massere babys ryg på denne måde. Eller læg baby på ryggen og lav cykelbevægelser med babys ben.

Trøst med bevægelse

Babyer elsker bevægelse, så bær den lille i en slynge, vikle eller bæresele. At have baby i slynge (el.lign) på maven giver udover bevægelsen også varme og tryghed, der er med til at berolige baby. Eller put baby i barnevognen og gå en tur i den friske luft. Det kan også være rart for dig selv. Skab et miljø, for rolig leg ved at dæmpe lyset og fjerne for meget stimulering. Lig dig med baby på et legetæppe og lad baby lege med dig, det baby elsker mest er typisk at se på dig mens du taler eller synger.

Undgå at baby sluger luft ved måltider

Lad baby bøvse hyppigt under måltidet, og prøv gerne at lade baby sidde oprejst under måltidet.

Hvis du giver sutteflaske, så brug en antikolik flaske, der er med til hindre, at baby sluger luft. Skift også gerne til en sut med mindre hul, så du kan give mælken langsommere, og sørg for at mælken har den rigtige temperatur. Forsøg at skifte til et andet mærke modermælkserstatning, hvis barnet får dette. Læs mere om at give sutteflaske her.

Undgå overstimulering

Det er meget let for en baby at blive overstimuleret. Husk på at din baby er ny i verden, og suger alle de nye erfaringer til sig, synsindtryk, lyde og mennesker. Nye indtryk er vigtige, for det er gennem dem, at baby lærer og lærer hurtigt, men for mange indtryk kan overvælde babys sanser og føre til gråd. Prøv i stedet at skabe et roligt, afslappende miljø med dæmpet belysning og afslappende musik, især hvis du tror at din baby har kolik.

Brug babymassage

Kolik giver alvorlig mavepine og ubehag i maven. Det kan reducere noget af ubehaget at bruge teknikker fra babymassage, især massage af maven for at lette presset. Læg baby på ryggen, masser forsigtigt maven med uret og træk dine hænder ned ad mavens kurve. Massage med uret hjælper med at flytte luften, da det er den vej fordøjelsessystemet følger. Gentag bevægelsen flere gange.

Søg hjælp

Kolik bliver bedre med tiden, generelt omkring 16 ugers alderen, så fortvivl ikke. Men hvis du er bekymret over noget, eller du ikke synes gråden bliver mindre, så tal med din læge eller sundhedsplejerske. Der kan som nævnt være mange andre årsager end kolik, der gør at baby græder meget.